Mor, far, Dumbo og blondinen

Jeg er svak for debattprogrammer. Det er få ting som får meg til å le så høyt som et studio fullt av mennesker som aldeles ikke har tenkt å forandre standpunkt samme hva som blir diskutert, ledet av mennesker som egentlig ikke har så lyst til å høre etter.

Jeg liker å se på Dagsnytt 18. Som egentlig er et radioprogram, men som siden det sendes på NRK2 har blitt et tv-program og derfor et must å delta i for alle som ønsker å mene noe om det som til enhver tid foregår i det offentlige Norge. Fordi det i utgangspunktet er radio, mediumet for ettertanke og saklige argumenter, kan man jo forvente seg en annen form for debatt enn fjernsynets svart-hvite konfliktfokusering – men heldigvis ikke.

La oss snakke om oljekatastrofen i Mexico-gulfen, sier Dagsnytt 18. Hvordan kan det bli en informativ og opplysende samtale? Jo, vi lar Bellona og Oljeindustriens landsforening rope fornærmet til hverandre! (For øvrig oppdaget jeg senest her om dagen at Bellona var en romersk krigsgud, og moren til Remus og Romulus. Følte meg ordentlig uopplyst da, siden jeg alltid har tenkt på Bellona som et vennlig navn – som om det var prydplante eller noe. ”Bellonaen blomstrer ordentlig i vår”, for eksempel. Men så er det en dame med hjelm, fakkel og spyd. Nå forstår jeg hvorfor de kalles miljøkrigere.)

Anywho – det var ikke denne debatten eller debatten om sutrete akademikere eller innslaget om det nederlandske valget som gjorde meg lykkelig. Det var debatten om barneoppdragelse! Og jeg som ikke liker barn, engang!

Øyensynlig har det RAST en debatt om barneoppdragelse i VG de siste dagene (jeg leser ikke VG og ville ikke gjøre det om det så var den siste avisen på jorden, mest fordi jeg da antagelig ville være opptatt med andre ting), for en dame fra Arbeiderpartiet ønsker å gi alle norske foreldre et barneoppdragelseskurs og Fremskrittspartiet syns dette er galskap, så derfor er det selvfølgelig disse to som kalles inn til Dagsnytt 18. Nyanser, vik fra oss!

Damen er blond og ligner egentlig veldig på Åslaug Haga, mens Frp har sendt en skallet fyr med så utstående ører at det er distraherende. Nå er jeg ikke et syn for guder selv, og er egentlig imot lytehumor, men jeg er sikker på at Frp-mannen ble kalt Dumbo gjennom hele oppveksten.

Dagsnytt 18 setter scenen ved å fortelle at Blondinen mener foreldre bør gå på foreldrekurs slik folk går på dressurkurs når de får hunder. Blondinen har gått på et slikt dressurkurs og det koster 3100 kroner, sier Dagsnytt 18 og vil vite hvorfor Blondinen mener alle foreldre trenger et lignende kurs?

– Jeg mener bare det syv av ti mener, sier Blondinen på en slik måte at det nesten burde ha kommet et «da lissom» i tillegg.  – Det er vanskelig å være foreldre i dag, sier Blondinen og forteller at mange foreldre er usikre og at det kan være behov for veiledning rundt grensesetting. I frykt for å bli avbrutt (eller avslørt) fosser Blondinen gjennom huskelisten sin uten å trekke pusten:

– Hva slags rammer barnet skal ha rundt det å gå på skolen i forhold til mat og søvn og mange av disse tingene som det gjøres en del av i norsk skole allerede en skole i Moss har begynt med dette allerede for foreldre til førsteklassinger og foreldre til syvende- og åttendeklassinger og i Bergen har man det samme tilbudet og det fungerer bra og er et godt tilbud til mange foreldre og er en støtte.

Puh! Arbeiderparti-ledelsen må være stolt. Men Dagsnytt 18 er på krigsstien og vil vite hvordan Blondinen vil løse dette logistisk, skal liksom alle få et slikt tilbud når de blir foreldre for første gang, eller?

Blondinen sier det hun først og fremst tenker på er et lavterskeltilbud knyttet til skolegangen, for som hun sier: – Vi vet det er mye URO i norsk skole og at det er mange barn som ikke er vant til å ta beskjeder fra voksne det er barn som har veldig uklare leggetider rundt kosthold er det mange ungdomsskolelever som ikke spiser frokost mange fler enn vi liker å tro…

Ordflommen blir stoppet av Dagsnytt 18, som er litt utålmodig og sier at det er forskjell om man har et barn som ikke vil spise maten det får eller om man har en tenåring som nekter å sove om natten og heller vil (her kommer det, det frykteligste av alt) SITTE PÅ INTERNETT!

Sitte på internett! Grøss og gru! Hvordan vil Blondinen takle den??

Blondinen smiler smalt. – Nå problematiserer du litt, sukker hun oppgitt. Ja, og det kan vi virkelig ikke ha noe av i et debattprogram. For å vise at dette ikke er noe å problematisere drar Blondinen igjen frem skoleeksempelet i Bergen.

– Det de gjør i Bergen er at de har førsteklasse tre kvelder med samtaler om dette hvor de får et forum for dialog rundt det man kan ta opp det man lurer på hvordan løse det praktisk det samme gjelder åttende klasse det samme tilbudet der og det fungerer veldig bra.

Ja, jeg siterer ordrett. Og får frysninger av fryd. Det er noe palinsk over måten Blondinen kaster seg fra ord til ord uten at de henger sammen. – FORSKERNE sier dette fungerer veldig godt, sier Blondinen og jeg lurer på hvilke forskere. Er det f.eks. professor Elena Bodnar som har forsket seg frem til en bh som i nødstilfeller kan gjøres om til to ansiktsmasker, en til bh-bæreren og en til andre i åndenød? Det får vi aldri svar på, for Blondinene halter videre. – Og det samme – øh – det samme – øh – viser disse undersøkelsene at foreldre ønsker det og da syns jeg vi skal gi et slikt tilbud.

Dagsnytt 18 snur seg mot Dumbo som har sittet imponerende stille. Dagsnytt 18 antar at han ikke akkurat jubler over forslaget. Nei, Dumbo mener dette indikerer at STATEN og Arbeiderpartiet vil bestemme over alle barn hele tiden.

– Nå vil Arbeiderpartiet inn i FAMILIEN og jeg syns det er trist og det må få lov til å være den siste arenaen igjen i dag som ikke Audun Lysbakken  styrer…

– Nå er det ikke snakk om styring, men et tilbud, avbryter Dagsnytt nedlatende, men Dumbo mener det handler om å finne retningslinjer for når barn skal legge seg og han vil forbeholde seg retten til selv å bestemme når hans egen datter skal legge seg og det trenger han ikke Audun Lysbakken til. (Hvorfor er Dumbo så opptatt av Audun, mon tro? Audun er jo egentlig ikke gammel nok til å sitte lenge oppe selv…?) Men så skjer det. Husk hva Blondinen sa: syv av ti nordmenn vil ha et kurs hvor andre forteller dem hvordan de skal oppdra barna sine, og når det er så mange må jo det rett og slett kalles FOLK FLEST? Hvordan skal Dumbo unngå å si at FOLK FLEST er tullinger?

– Jeg må si at når 70 prosent av norske foreldre vil ha dette er det fordi de i 30 år har blitt fortalt at STATEN er svaret på alt.

Zing! Foreldrene er hjernevasket av STATEN! De vet ikke bedre! De er forsvarsløse ofre! Og kanskje hadde Dumbo sluppet unna med denne saltomortalen av logikk, men Dagsnytt 18 har et øyeblikk av klarhet: – Så du er rett og slett misfornøyd med folk flest…?

Dumbo vrir seg. Søren! Han forsøker å famle seg ut av rotet sitt ved å si at det er viktig at politikerne ligger unna og har tillit til at familien er den viktigste institusjonen i samfunnet og at vi har tillit til at familien spiller den rollen den bør gjøre i samfunnet vårt. (Får han virkelig betalt for dette??)

Blondinen sukker oppgitt igjen og sier hun syns det er rart at Fremskrittspartiet har så lav tillit til vanlige folk og at syv av ti ønsker et slikt lavterkseltilbud. – Du trenger ikke å snakke med så mange lærere før de sier de må oppdra unger og det skal ikke de gjøre, sier Blondinen. – Lærere skal undervise barn og gi dem kunnskap i forhold til det som er skolens jobb og da er det mye bedre at vi lager et sånt tilbud.

Jeg forstår absolutt ikke hva Blondinen snakker om, og verre skal det bli. – Moren og faren skal fylle foreldrerollen med kjærlighet og grensesetting, sier Blondinen, men legger til at mange opplever usikkerhet om hvordan de skal gjøre det, og poengterer i en hånlig tone: – I dag er det nesten slik at du må gå i terapi og ha store psykiske problemer for å få hjelp.

Ja, stakkars, stakkars foreldre som ikke får hjelp fordi syke og svake av en eller annen uforståelig grunn kommer først. Dagsnytt 18 gjør det ikke bedre ved å henge seg på med et minst like nedlatende: – Eller melde deg på et reality på en eller annen tv-kanal…

Blondinen nikker. – Ja, og det er et stort marked, for å si det sånn! Hun babler videre at debatten i VG viser at folk er veldig engasjert og mange mener dette er en utfordring i Norge for mange vil godt for barna sine men de er usikre på hvordan de skal håndtere de konkrete situasjonene og at å gi veiledning på det er bra.

Jeg hater henne. Dumme, dumme kvinne.

Dumbo mener norske foreldre er mer kompetente enn noensinne, bl.a. fordi de har TILGANG TIL INFORMASJON PÅ INTERNETT og at det gis ut hundrevis av magasiner hver uke om foreldrerollen så hvorfor sier Audun Lysbakken at foreldre ikke vet når de skal legge ungene sine og skal Audun Lysbakken eller Blondinen bestemme det?

Blondinen snøfter at Dumbo gjør seg dummere enn han er, for det er jo ikke henne som skal lede disse kursene (da lissom), hvis det er det han tror. Men hun vil så gjerne at foreldre kan få trygghet i denne rollen som foreldre, altså.

– Før, sier hun og det er uklart om hun mener 1970 eller 1870. – Før hadde vi en storfamilie som utgjorde en stabilitet rundt familien man kunne spørre om råd og besteforeldre engasjerte seg men nå er man alene og FORSKERE sier at «ja det er masse informasjon mange steder men vi opplever at mange foreldre er FORVIRRA» og da er det rart at et tilbud som dette skal være så forferdelig.

Jeg skulle så gjerne møtte forskerne som sa dette! «Ja, det er masse fattigdom mange steder men vi opplever at mange rike folk er FORVIRRA» eller «ja, det er masse rasisme mange steder men  vi opplever at mange hvite er FORVIRRA».

Dagsnytt 18 sier at Dumbo mener det hele smaker gamle Sovjetunionen. Dumbo sier at når alle i Norge må på kurs så har man ikke så mye tillit til foreldre og at ikke engang i det gamle Sovjetunion gikk man inn og styrte oppdragelsen og det håper han vi også slipper i Norge.

– Du fikk siste ord i denne debatten, sier Dagsnytt 18. – Takk til dere.

Det hele tok litt under seks minutter. På seks minutter klarte Blondinen å vise at hun egentlig ikke hadde tenkt så nøye gjennom dette med barneoppdragelseskurs men at hun uansett ikke hadde tenkt å forandre mening. Dumbo viste at det eneste han trengte var å mene det motsatte, mens Dagsnytt 18 viste at halvparten av tiden behøver man ikke engang høre etter. Selv radio blir dumt på tv.

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s