En liten tv-debatt om tigging

Aktuelt på NRK2 er et traust debattprogram som forsøker å leve opp til navnet sitt. Kultur og politikk. Samtaler og debatt. Midt i nyhetene og bak begivenhetene. Til 17 kroner og 50 øre pr program, ser det ut som, men en god debatt trenger jo ikke mer enn et par stoler.

Aktuelt er overdrevent tilbakelent og monotont i et mislykket forsøk på å virke avslappet, her brukes samme stemmeleie enten man snakker om jentene på Toten eller norske soldater i Afghanistan.

Denne kvelden skal Aktuelt snakke litt om tigging. Ikke om norske tiggere – men om DE ANDRE. De som kommer fra UTLANDET og setter seg i en ydmyk positur på storbyjungelens asfaltdekke og piper ”please, please” til hastig forbipasserende.

Eller som Aktuelt sier:  – Organiserte utenlandske TIGGERBANDER har RYKKET INN i norske storbyer.

Bakmennene HÅVER inn, sier Aktuelt, fordi noen av disse utlendingene blir tvunget til å tigge. Det sier i hvert fall politiet. Så derfor kommer det nå krav om forbud mot tigging fra flere hold.

Flere og flere, fru Blom. Frps byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo (det er vanskelig å si velferd og sosiale tjenester og Frp i samme setning) har i hvert fall bestemt seg for at tigging må forbys. Ikke fra uskyldige norske tiggere, må vi anta, som for øvrig burde skynde seg å skrive «vi snakker norsk!» med glade farger på de små plakatene sine slik at FOLK FLEST kan unngå å gi 12 kroner til vilt fremmede.

– Det er fordi dette er organisert kriminalitet, sier Velferd og sosiale tjenester, og temperaturen synker 20 grader, ikke bare i studio, men i min stue, også. Denne isblonde kvinnen med avslepet vestlandsdialekt har øyensynlig selv vanskeligheter med å forene begrepene velferd og sosiale tjenester med Frp. Hun sier det er stasjonsmesteren på Majorstua politistasjon som påpeker at ikke bare tigger disse menneskene, mange driver også med kriminalitet. Stasjonssjefen er en ryktespreder og sladrehank, altså.

– Norge fremstår mer og mer som et eldorado for kriminelle fra hele verden, sier Frp og setter det hele i et globalt perspektiv. Norge – ditt nærmeste tiggerland!

El Dorado finnes for øvrig ikke. Opprinnelig var det en søramerikansk stammehøvding som pudret seg selv med gullstøv og så kastet seg ut i Guatavita-sjøen i et veldig misforstått innvielsesrituale. Senere ble det navnet på en mytisk by laget av gull. Jeg tror ikke verdens forbrytere tror at Oslo er den byen på ordentlig – vi har knapt kobbertak på kirkene våre.

Men det er nå ikke det verste, i følge Frp-råden. Finnes det noe verre enn historisk forvirrede tiggerbander?

– Blir de tatt av politiet så blir de putta i luksusfengsel i Halden! sier Velferd og sosiale tjenester dramatisk.

– Nå overdriver du vel en smule, sier Aktuelt. Neida, selvfølgelig sier ikke Aktuelt det. Det skulle tatt seg ut om et debattprogram slumpet til å gi debattantene litt motstand. Så Aktuelt sier ingenting i det Frp fortsetter:

– Derfor vil vi i Frp innføre et tiggerforbud igjen.  FOLK FLEST er lei tigginga, sier Velferd og sosiale tjenester, som om tigging er en vanskelig tenåring som ikke vil rydde på rommet sitt.

– Vi er nødt til å innse at dette er organisert kriminalitet, sier Frp-råden.

Jeg vet ikke om hun har sett den møkkete, tannløse damen som sitter utenfor Deli de Luca i Grensen med et helgenbilde ved siden av pappkruset sitt. Det oser ikke akkurat mafia.

– Vi må slå ned på dette i stedet for å ha en naiv holdning som ikke er noe annet enn å skade disse menneskene som er involvert i det, sier Velferd og sosiale tjenester.

Hva? Var de ikke nettopp organiserte kriminelle?

Aktuelt ville ikke være Aktuelt hvis programmet visste hva det ville. I stedet for å følge opp dette bisarre spranget fra farlige forbrytere til stakkars mennesker som må beskyttes mot seg selv, snur Aktuelt seg mot den andre debattanten. Er det en sosiolog eller økonom eller en annen fagperson som kan sette fattigdom i perspektiv og rive i stykker Frps svarthvite verdensbilde?

Nei, det er en mann som ser ut som en litt kul lærer i mediefag på ungdomsskolen, men som viser seg å være stortingsrepresentant for SV. Sukk. Den typen Frp-ere blir trent opp til å spise til frokost.

– Frp burde være de første til å innse at du ikke kan forby alt du ikke liker, sier SV-eren. Den satt! Kanskje fyren kan yte litt motstand likevel?

– Jeg er ikke tvil om at det er mye organisert kriminalitet og menneskehandel i forbindelse med tigging, sier han og forteller at han ble provosert av stasjonsmesteren på Majorstua. Hvis stasjonsmesteren vet at dette er menneskehandel, så har han faktisk etterforskningsplikt, påpeker SV-eren.

Godt poeng! Fortsett slik!

I stedet stopper han sitt eget resonnement ved å påpeke at det finnes tiggere som er organisert, men ikke i kriminell forstand.

Aktuelt vil vite hva SV-eren syns om at lagdommer og menneskerettighetsekspert Hanne Sofie Greve også mener at tigging skal forbys fordi det dreier seg om menneskehandel.

SV-eren må brått ty til et av grepene han sikkert har lært av en kommunikasjonsrådgiver: Når noe blir vanskelig, gjør det personlig. – Ja, men samtidig er det en forsker som står frem og sier det er ikke menneskehandel alt, og jeg kjenner personlig tiggere fra min hjemby…

– Som er…? spør Aktuelt med mistenksomhet i stemmen. I hvilken by pleier dannede mennesker personlig kontakt med tiggere?

– Tønsberg, svarer SV-eren.

Å, Tønsberg, ja. Dette rottereiret av luksusyachter, gedigne sommerhus og tiggere.  SV-eren fortsetter:  – Det finnes en familie som kom til Tønsberg, som er organisert fordi de er i familie, som kjører rundt og setter ut tiggere og henter dem igjen om kvelden.

Hva han vil med dette er noe uklart. Hvem er forskeren? Hva betyr ”det er ikke menneskehandel alt”? Alt som ikke glimrer? Og er det en utenlandsk familie? I så fall – hvor utenlandsk? Er den belgisk? Har de med seg sine egne tiggere som de da setter ut? Hvordan setter de dem ut? Som teiner med oransje ballonger på slik at de er lette å finne igjen når det blir mørkt?

SV-eren har bestemt seg for at dette egentlig er en solskinnshistorie.

– Dette har brakt en ny fremtid for familien for nå kan de kjøpe vinduer til huset sitt og kjøpe en ku og komme ut av årtier med fattigdom, sier han fornøyd. Så å sette ut egne tiggere i Tønsberg er altså en lukerativ forretningsidé – man kan ende opp med en hel ku!

Her kunne man forvente at Velferd og sosiale tjenester ville hoppe inn og denge SV-eren i hodet med hans egen dumhet, men det klarer han helt selv ved å være forståelsesfull overfor FOLK.

– Jeg skjønner jo at folk reagerer på tiggere, sier han. – Vi er jo ikke vant med at folk ydmyker seg som tiggere gjør, vi vil jo gjerne hjelpe folk, samtidig er folk redde for å støtte organisert kriminalitet.

Hvis ordet folk forsvant fra det norske språket ville ingen ane hva de skulle si.

SV-eren skjønner at han ikke virker tøff nok, så han legger til at det finnes et forbud mot aggressiv tigging i Norge, men at selv Frp har innrømmet at de ikke kan ta de som sitter stille og tigger, men at SV skal ta de som utøver kriminalitet og…

Siden det nå må ha gått nesten to minutter siden Velferd sa noe, sier Aktuelt at nå må Frp slippe til.

Hun  kjenner i hvert fall ikke en familie som fikk råd til å kjøpe en ku etter et tiggerraid i Tønsberg. Ikke bryr hun seg om dem, heller.

– Frp har programfestet at vi skal ha et forbud mot tigging, sier hun og kaster seg over den altfor forståelsesfulle SV-eren. – Men det dette dreier seg om er at du er utrolig naiv i forhold til at dette er organisert kriminalitet.

Selvfølgelig. Man skal være ganske organisert for å få fraktet en ku fra Tønsberg til et suspekt, østeuropeisk land.

– Ikke bare driver de og tigger, sier Velferd og sosiale tjenester, og legger til med statistisk skråsikkerhet:  – Men EN GOD DEL utfører kriminalitet.

Hun vil også gjerne si noe om folk. – Det viktigste politiet kan sørge for er at når vanlige folk blir utsatt for innbrudd i biler, innbrudd i hus, at de begynner å gjøre noe med det. Situasjonen for politiet i Norge er at de ikke har ressurser til å ta disse folka når de driver med innbrudd og driver og herser med folk og stjeler fra dem.

Det er nettopp det politiet trenger mer penger til – å stanse folk fra å herse med folk.

Aktuelt vil i et anfall av journalistisk klarhet vite hva Frp-rådens hovedmotiv er.

– Er det hensynet til folk som blir utsatt for kriminalitet eller som SER TIGGERE? Eller er det menneskehandel-aspektet du er mest opptatt av?

Ok, Velferd og sosiale tjenester må altså velge mellom kriminalitet, menneskehandel eller bare synet av tiggere. Hva er verst?

Velferd og sosiale tjenester sier at det jo ikke er bra at personer (endelig! Personer, ikke folk!) blir kynisk utnyttet av bakmenn bare for å tjene penger. Men:

– Det er av hensyn til FOLK FLEST. Nå brer denne tiggingen seg over hele landet i bygd og by og jeg tror at DE FLESTE begynner å BLI METT av disse koppene og disse tiggerne som er på hvert gatehjørne.

– Det er det mest usmakelige og umenneskelige argumentet jeg har hørt, sier Aktuelt og SV-eren i kor. Neida, selvfølgelig gjør de ikke det. De sitter musestille mens Velferd gjentar kravet om et forbud mot den landsomfattende epidemien av tigging.

– Slik får vi sendt ut dem som bryter loven, sier Frp-råden uten at noen spør henne om hun også har tenkt å sende ut tiggere med norsk statsborgerskap.

SV-eren forsøker å vise at han i det minste har én testikkel ved å påpeke at tigging ikke bare kan ryddes vekk, men så mister han den ved å si at han syns alle bør følge Bergens eksempel med å gi tiggerne meldeplikt.

Aktuelt bestemmer seg for å være uforutsigbar ved å stille et litt edgy spørsmål. – Men er det ikke litt opp til oss selv, også? Hvis vi ikke ga penger til tiggerne noen av oss, så var det jo ikke noe butikk å tigge?

Ah. La markedet bestemme!

SV-eren syns det er en ganske god idé. – Vi har jo sett tidvis så kommer det så mange tiggere at de ikke tjener noe penger på det, også drar de hjem…

Nemlig! For stort tilbud av tiggere ødelegger markedet. Jo færre tiggere, jo mer ettertraktet blir de.

Men Velferd og sosiale tjenester vet bedre. – Da kommer det andre til, sier hun. – Det er nettopp det som er problemet, at selv om vi ikke gir, så vil disse menneskene komme til Norge. Hvis de ikke får penger i koppen, så begår de kriminalitet og dermed er det i gang.

Idiottiggere! Kan de ikke ta hintet? Vi har ikke tenkt å gi dem noe, så gå vekk!

– Det er derfor vi må ha et tiggerforbud, sier Velferd og sosiale tjenester.  – Da vil de ikke komme til Norge IN THE FIRST PLACE, men velger andre land i stedet for og det syns jeg er fornuftig.

La tullingene i EU ta dem. Så lenge de ikke kommer hit, er ikke tigging og fattigdom og menneskehandel og prostitusjon og annen menneskelig ydmykelse vårt problem.

– Vi skal ikke legge til rette for organisert kriminalitet i Norge, sier Frp-råden og fyrer av det argumentet hun og hennes partimedlemmer syns er det beste i verden: – Men det er typisk SV å være så naiv i disse spørsmålene, smiler hun nedlatende til SV-eren.

Han forsøker seg på en siste, tam replikk: – Men de som kommer på grunn av organisert kriminalitet, de kommer og gjør kriminalitet hvis de ikke får tigge, så…

Gudene vet hva han egentlig mener med det. Er det et slags tiggernes ultimatum? ”Enten får vi sitte på gaten til spott og spe for 67 kroner dagen, eller så gjør vi kriminalitet mot dere!”.

Aktuelt avbryter og må innrømme at det som var kveldens hovedmål ikke ble nådd. – Jeg tror ikke vi kan bringe dere til enighet i kveld, tiden er ute, takk for at dere kom.

Og slik debatterer man tigging i Norge.

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s